Daglig tandpleje

 

Grundlæggende Tandpleje

At opnå sunde tænder kræver en livslang indsats. Selv hvis du har fået at vide, at du har fine tænder, er det vigtigt at tage de nødvendige skridt hver dag for at passe på dem og forhindre problemer.

Tandbørstning

Det er vigtigt ikke at gå i seng uden at børste tænderne. Aftenbørstning fjerner bakterier og plak, der har samlet sig i løbet af dagen, og hjælper med at forhindre tandproblemer.

Tungen bør ikke forsømmes i din daglige tandplejerutine. Plak kan også ophobe sig på tungen, hvilket ikke kun kan føre til dårlig ånde, men også til andre mundhygiejneproblemer. Børst forsigtigt din tunge hver gang du børster tænderne for at hjælpe med at holde din mund sund og frisk.

Valg af Tandpasta

Når det kommer til tandpasta, er der mere vigtige elementer at kigge efter end blegemidler og smag. Vælg en tandpasta, der indeholder fluor, et stof, der er afgørende for at bekæmpe huller og giver en beskyttende barriere til dine tænder.

Tandtråd og Mundskyl

At bruge tandtråd er lige så vigtigt som at børste tænderne. Mange, der børster regelmæssigt, forsømmer at bruge tandtråd. Tandtråd er ikke kun til at fjerne små stykker mad, der kan sidde fast mellem dine tænder, men det er også en måde at stimulere tandkødet, reducere plak og hjælpe med at nedsætte inflammation i området. Det anbefales at bruge tandtråd én gang dagligt for at opnå disse fordele.

Mundskyl kan også overvejes som en del af din daglige tandplejerutine. Mundskyl hjælper på tre måder: det reducerer mængden af syre i munden, renser svært tilgængelige områder i og omkring tandkødet, og remineraliserer tænderne. Mundskyl er særligt nyttigt for børn og ældre, hvor evnen til at børste tænder og bruge tandtråd måske ikke er optimal. Tal med din tandlæge om specifikke anbefalinger til mundskyl. Visse mærker er bedst for børn og dem med følsomme tænder. Der er også receptpligtig mundskyl tilgængelig.

Kost og Drikke

Drik mere vand. Vand er fortsat den bedste drik for din generelle sundhed, herunder også mundhygiejnen. Det er også en god regel at drikke vand efter hvert måltid. Dette kan hjælpe med at skylle nogle af de negative virkninger af klistrede og sure fødevarer og drikkevarer mellem tandbørstningerne.

Spis knasende frugter og grøntsager. Færdiglavet mad er bekvemt, men ikke nødvendigvis det bedste for dine tænder. At spise friske, knasende frugter og grøntsager indeholder ikke kun mere sund fiber, men det er også det bedste valg for dine tænder. “Jeg råder forældre til at få deres børn til at spise hårdere mad i en yngre alder,” siger tandlægen Schwartz. “Så prøv at undgå det alt for mosede, forarbejdede mad, stop med at skære ting i små stykker, og få de kæber i arbejde!”.

Begræns indtaget af sukkerholdige og sure fødevarer. I sidste ende omdannes sukker til syre i munden, hvilket derefter kan nedbryde emaljen på dine tænder. Disse syrer er det, der fører til huller. Sure frugter, te og kaffe kan også nedbryde tandemaljen. Selvom du ikke nødvendigvis behøver at undgå sådanne fødevarer helt, skader det ikke at være opmærksom.

Regelmæssige Tandlægebesøg

Endelig er det vigtigt at se din tandlæge mindst to gange om året. Selv de mest flittige tandbørstere og tandtrådsbrugere har brug for at se en tandlæge regelmæssigt. Som minimum bør du se din tandlæge til rensning og check-ups to gange om året.

Ved at følge disse anbefalinger kan du sikre, at du tager de bedste skridt for at bevare sundheden og styrken af dine tænder i mange år fremover.