Parodontitis

Parodontitis er de løse tænders sygdom og en af de hyppigste folkesygdomme.

Sygdommen kan ramme os alle, men heldigvis kan vi gøre meget for at forebygge den. Parodontitis skyldes et sammenfald af forskellige omstændigheder. Der er flere faktorer, der spiller en rolle. Vi ved i dag, at der er specielt to forhold af afgørende betydning for udvikling af sygdommen. Mundhygiejne og tobak.

Forebyggelse
Med en tip-top mundhygiejne og intet tobaksforbrug gør du selv, hvad du kan for at undgå paradentose. En god mundhygiejne fjerner plakken, d.v.s. de bakterier, der sætter sig fast på tænderne og som kan forårsage først tandkødsbetændelse og siden paradentose.

Det er af afgørende betydning for forebyggelse af tandkødssygdomme, at man renser overgangen mellem tænder og tandkød – HELE vejen rundt om tanden. Det vil i praksis sige, at man ikke kun skal børste grundigt, men også være omhyggelig med at rense mellem tænderne hver dag med tandtråd. Det kan evt. suppleres med tandstikkere. Det er nemlig ofte lige præcis MELLEM tænderne, at paradentose opstår.

Ønsker du vejledning i forhold til at kvitte tobakken, kan vi også hjælpe dig. Regelmæssigt tandeftersyn og nødvendige behandlinger er ligeledes meget vigtige i forebyggelse af sygdommen. Ofte opdager man nemlig ikke selv paradentose, før den er meget fremskredet.

Foto Tandpleje Mette

Behandling
Tandkødsbetændelse viser sig bl.a. ved blødning og meget rødt tandkød, og kan forholdsvis nemt behandles. Det er nødvendigt med en professionel tandrensning og en god instruktion, så man er i stand til at ændre sine hygiejnevaner. Hvis det er gået galt, og man har fået paradentose, kan tandlægen eller tandplejeren måle fordybende lommer mellem tænder og tandkød. Der kan være pusflåd og blødning, dårlig ånde samt tab af knoglevæv, som bevirker at tænderne løsner. En ubehandlet paradentose kan medvirke, at man bliver tandløs.

Behandling af parodontitis  kan strække sig fra regelmæssige mindre parodontitis-behandlinger til større operationer – naturligvis under lokalbedøvelse – måske medicin eller andre behandlingsformer. Hvis der er nødvendigt med en parodontitis-operation skal man vide, at tænderne i nolge tilfælde bagefter ser længere ud, da det er nødvendigt at fjerne noget tandkød.

Det er ikke enkelt at blive parodontitisfri igen, så det er vigtigt at forebygge det. Hvis du alligevel har været uheldig og har fået parodontitis, kan vi hjælpe dig på mange måder. Behandling af parodontitis kræver et godt samarbejde mellem patient og behandler.